Ajuntament d'Argentona
Ajuntament d'Argentona / SERVEIS / Cultura i Festes / 4a Setmana de la Mem˛ria Hist˛rica
Amb l'objectiu de recuperar, mantenir i difondre la hist˛ria de la vila, la regidoria de Cultura organitza un cicle de xerrades, cinema i m˙sica entre d'altres, amb el segŘent programa d'activitats, obert a tota la poblaciˇ.
diumenge , 1 d'octubre

sostre_monCINEMA INFANTIL "AL SOSTRE DEL MÓN"

Al Centre Parroquial, a les 17 h. Entrada gratuïta

1882. Sant Petersburg.

Sasha, una joveneta de l'aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del Pol Nord.

Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

dilluns, 2 d'octubre

TAULA RODONA "EXPERIÈNCIES I GESTIÓ EN L'ORGANITZACIÓ D'ARXIUS"

Al Saló de Pedra, a les 19 h

Entrada gratuïta

Des d'antics pergamins a llibres d'un valor incalculable, passant per mapes i publicacions històriques de tot tipus, un arxiu històric conté joies, històries i anècdotes sorprenents. De tot això i més ens parlaran els següents convidats:

Xavier del Villar, regidor de cultura de la Roca del Vallés. Nicolau Guanyabens, director de l'arxiu municipal de Montornès del Vallès. Joan Soler i Jiménez, director de l'arxiu històric de Terrassa. Marcos Yáñez Navarro, arxiver del centre de documentació de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

Modera la taula Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del Maresme.

En acabar se servirà un refrigeri

dimarts, 3 d'octubre

TAULA RODONA I DEBAT "LA SITUACIÓ DE LA PARTICIPACIÓ I EL VOLUNTARIAT A LES ENTITATS ARGENTONINES"

Al Saló de Pedra, a les 19 h. Entrada gratuïta

Argentona destaca per la seva vida associativa. Això ha estat  un punt cabdal en la seva història i identitat. Les següents entitats de la vila ens explicaran i faran un debat sobre la seva història i trajectòria. Entitats participants:

Centre Parroquial, Futbol Club Argentona, Calabrot, Associació de Veïns, Diables Argentona i Centre d'Estudis Històrics.

Moderat per Guillem Saleta, regidor de Participació.

dimecres, 4 d'octubre

XERRADA "QUI RECORDA ÉS QUI NO POT OBLIDAR" delgado

Amb Manuel Delgado, antropòleg i professor de la UB

Al Saló de Pedra, a les 19 h. Entrada gratuïta

Manuel Delgado ha treballat especialment entorn la construcció de l'etnicitat i les estratègies d'exclusió en marcs urbans. També s'ha interessat per les representacions culturals a la ciutat i les noves formes de culte al món contemporani. Guanyador del XXVII Premi Anagrama d'Assaig amb el llibre El animal público, col·labora en diferents mitjans de comunicació, com crític.

Presentat per Jordi Alsina Iglesias, coordinador de les jornades.

DIVENDRES, 6 D'OCTUBRE

CANTUT, CANÇONS I MÚSIQUES DELS AVIS, AMB CARLES BELDA I SANJOSEX

electe

A la Sala d'Argentona, a les 20.30 h.

Entrada 4 €

El músic empordanès Carles Sanjosé, ànima del grup Sanjosex, s'alia amb l'acordionista vallesà Carles Belda per recuperar un grapat de cançons de tradició oral recollides al cançoner Càntut: Cançons i músiques dels avis, un nodrit fons recopilat pel folklorista Albert Massip i cogestionat pel també banyolí Francesc Viladiu. Després d'absorbir lentament les cançons per fer-les ben seves, porten aquestes tonades a una nova dimensió, sempre amb un peu aferrat a la tradició i l'altre jugant amb l'avantguarda.

Un cop acabat l'espectacle, presentació del projecte “Càntut” a càrrec de Francesc Viladiu i d'Albert Massip.

dissabte, 7 d'octubre

dvd memoriaDOCUMENTAL "EL MOVIMENT ASSOCIATIU A ARGENTONA: DE LA POSTGUERRA AL SEGON MIL.LENI

A la Sala d'Argentona, a les 19.30 h.

Entrada gratuïta

L'associacionisme ha tingut un paper important en la configuració de la societat argentonina actual. Aquest documental n'és una síntesi, una eina de reflexió i un petit homenatge. Inèdit i de nova creació, s'estrena a La Sala d'Argentona.

Director del documental: Jordi Alsina

DIUMENGE, 8 D'OCTUBRE

rapte europaCINEMA "INFORME GENERAL II. EL NOU RAPTE D'EUROPA" de Pere Portabella

Al Centre Parroquial, a les 19 h

Entrada gratuïta

Portabella proposa la segona part d'un dels seus títols històrics, l’“Informe general sobre algunes qüestions d'interès per a una projecció pública”, que el 1976 mostrava l'inici del procés de la transició política després de la mort de Franco. Aquest segon “informe” es realitza en el marc d'una greu crisi sistèmica, d'ordre cultural, econòmica, financera, política i energètica. Però sobretot constata com sorgeix, de la crisi, un nou protagonisme ciutadà, que consisteix ni més ni menys que en una recuperació de la política per part de la gent comuna.

Agraïm a 'Pere Portabella - Films 59' la cessió gratuïta del documental per a les jornades.