Ajuntament d'Argentona
  • Commemorem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, per reivindicar el feminisme i per commemorar la lluita per la participació  de les dones  en l’àmbit laboral i  a la societat en general. El 8 de març és un símbol i un moment de reivindicació  per a les dones dels cinc continents. L'origen de la Commemoració i reivindicació la troben en diversos fets. 

    Durant la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques. Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar la reivindicació de millors condicions laborals.

     L'origen de la Commemoració el troben  arrel de incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton, on 129  treballadores  és van tancar a la fàbrica per declarar una vaga en protesta  per les condicions  inhumanes de treball que  patien. D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball. Aquests fets  i altres  que van ocórrer a Nova York  van promoure que el 1848, és fes la primera declaració a Seneca Fall per reivindicar el dret de Vot. A partir de 1908, les primeres celebracions del Dia de la Dona  van venir de la mà de les socialistes nord-americanes  el darrer diumenge de febrer, reivindicant el dret de vot.

    A Europa, Clara Zetkin, en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes, va  proposar l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat.  Posteriorment, les sufragistes angleses   aconsegueixen  traspassar fronteres amb les seves accions i mobilitzacions  per reivindicar el dret de vot .

    Aquesta diada és una plataforma per reclamar justícia i igualtat d'oportunitats, i  fer visibles les desigualtats encara vigents en molts àmbits de la societat i de  la vida quotidiana, injustícies presents que tenen les seves conseqüències més extremes en la feminització de la pobresa i les violències masclistes.

    edicions dia internacional de les dones

      2022 , 2023 

    2021

    2019    

    2018

    2017

    2016

     

     

     

    Vídeo Primera persona, femení, plural