Ajuntament d'Argentona
  • Durant el govern de Tots per Argentona es va iniciar el Pla Director de Participació com a eina d'anàlisi de la participació ciutadana a la Vila. Una de les propostes sorgides d'aquest Pla va ser la creació del Consell Consell de Vila.

    Es creava un espai de participació i de consens per construir propostes compartides entre la ciutadania i l'Ajuntament. Les seves funcions principals: proposar, debatre i fer el seguiment de projectes i plans municipals; proposar estudis sobre temes d'interès per a la Vila i promoure el debat sobre els resultats; proposar processos participatius, consultes populars i debats ciutadans sobre assumptes d’àmbit municipal. Dins el Consell es va crear una Comissió Permanent per dinamitzar-lo i fer més efectiva la seva tasca.

    Durant el passat mandat, amb la regidoria de participació en mans del PSC i el Consell de la Vila en rodatge, ja vam veure que s'anava decantant cap a un estatus massa consultiu i poc dinàmic. S'havia de fer una revisió que reforcés el sentit baix-dalt, poble-govern. Amb el nou govern municipal teníem certa expectació respecte les propostes rupturistes de participació ciutadana que vindrien de la mà de la CUP. Imaginàvem més debats, més frescor, més temes sobre la taula, més discussió i recerca de consens en temes grans i, també, en temes petits i, sobretot, més democràcia directa en forma de consulta.

    Ha passat un any, temps suficient per a un primer balanç. Què podem dir? Que no anem bé! Que, malgrat els esforços del nou vicepresident, el govern presidit per la CUP ha capgirat les funcions de la Permanent: de promoure a bloquejar!

    Arran de la decisió del govern de treure el Monument a les víctimes del 1936 al 1975, un grup de vilatans va recollir 500 signatures en una setmana per instar el debat o revisar aquesta decisió. En una convocatòria extraordinària de la Permanent, vam assistir - tònits- com en lloc d'impulsarne el debat, aquesta institució es decantava per a bloquejarlo perquè «el govern ja havia decidit en un Ple el que s'havia de fer al respecte». No anem bé!

    Publicat al Cap de Creus

Publicat el 30.08.2016