Ajuntament d'Argentona

La regulació estatal del preu del lloguer, vigent des de finals de març, ha fet baixar el preu del lloguer a Argentona un 10%. Aquesta setmana, l'Incasòl ha publicat el nombre de lloguers i el preu mitjà del lloguer a Catalunya en el període entre l'abril i el juny. Són les primeres dades que mostren un trimestre complet des de l'aplicació de la nova Llei estatal de l'Habitatge que fixa un topall en el lloguer en els 140 municipis catalans declarats com a zones tensionades, entre les quals hi ha Argentona.

La mitjana del preu del lloguer a Argentona ha baixat en el segon trimestre fins als 846 euros al mes. Aquest descens es produeix després d'haver assolit un màxim històric de 939 euros durant el primer trimestre de l'any, la xifra més alta dels darrers vint anys.

Però la baixada del preu del lloguer ha vingut acompanyada d'una disminució en el nombre de contractes signats. Entre abril i juny d'aquest any, el nombre de nous contractes de lloguer ha caigut un 27% (32 contractes formalitzats). En els últims cinc anys, el nombre de contractes formalitzats s'ha reduït en un 48%.

El Sindicat de Llogateres atribueix aquesta caiguda en el nombre de contractes formalitzats a un desviament massiu cap als lloguers de temporada. Tot i que es desconeix quin és el nombre de lloguers de temporada a Argentona, aquesta és una tendència prou clara segons l'últim estudi de la immobiliària Idealista: els arrendaments temporals han crescut un 55% en l'àmbit estatal durant el segon trimestre de l'any, mentre que els permanents s'han reduït un 17%.

El govern espanyol vol regular els lloguers de temporada i, per això, crearà un cens estatal únic supervisat pel Registre de la Propietat. Els immobles que no puguin acreditar les raons per les quals es lloga per un període de temps infe­rior a un any seran considerats il·legals. Aquesta norma, que es tramitarà com a reial decret i que s'exposarà públicament aquesta setmana, entrarà en vigor el pròxim 2 de gener del 2025, convertint Espanya en el primer país de la UE a implementar aquesta mesura. 

Publicat el 10.10.2024