Ajuntament d'Argentona
En la llista de risc d'incendi dels municipis, ocupa el lloc 67
Risc d'incendis forestals 2024

Des de fa un mes, els 500 voluntaris de les agrupacions de defensa forestal (ADF) del Maresme estant fent tasques de vigilància del medi natural dins l'operatiu del pla de prevenció d'incendis de la Diputació de Barcelona. Però serà d'aquí 15 dies quan s'activarà el dispositiu complet. Aquest any, el nou format del programa de prevenció d'incendis s'ha ampliat a set comarques, entre les quals hi ha el Maresme. 

Això implica que durant els dies i hores de perill alt i molt alt d'incendi s'activarà una unitat de defensa forestal a cada municipi del Maresme. Argentona forma part de l’ADF Serra de la Marina, juntament amb Arenys de Munt, Dosrius, La Roca del Vallès, Mataró, Òrrius i Vilanova del Vallès. En aquesta agrupació, hi ha 40 persones voluntàries. 

La Generalitat també ha renovat l'estratègia en la gestió dels incendis, per això, entre d'altres, s'han actualitzat els plans Alfa i INFOCAT i s'ha fixat el termini d'un any perquè el 80% dels municipis catalans disposin d'un pla especial contra els incendis. Argentona disposa del Pla municipal de prevenció d'incendis 2021-2026.

Oriol Bassa, que és fundador de les agrupacions de Serra de la Marina i de la federació del Maresme, en declaracions a Ràdio Argentona, considera que Argentona està en una millor situació que d'altres municipis de l'entorn: "A Argentona, s'estan mantenint les franges perimetrals de les urbanitzacions i la xarxa de camins amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'ADF Serra de Marina. També, a nivell de protecció civil, Argentona disposa, dins del DUPROCIM, de l'INFOCAT, que el té ben redactat i vigent, cosa que no passa en el 50% dels municipis del Maresme".

Mapa de perill d'incendis 

Recentment, la Generalitat ha actualitzat el mapa del perill d'incendi per municipis, després de més de dues dècades sense fer-ho. El nou mapa classifica els municipis de Catalunya de major a menor perill i n'indica un nivell concret. De l'1 al 5, correspondrien: l'1, a perill baix, i el 5, a extrem.

Argentona té un risc d'incendi de nivell 5 i és el municipi que ocupa el lloc 67 de tot Catalunya en risc de perill d'incendi. Però Dosrius, és el quart municipi en gravetat de la llista. Bassa explica que a Dosrius "hi ha molts boscos morts" i això fa que s'incrementi el risc d'incendi. Però afegeix que, des del seu punt de vista, Òrrius (en el lloc 177 de la llista) és el municipi amb un major risc del Maresme, ja que no té franja de protecció perimetral.

A partir del mapa de risc d'incendis per municipis, que s'actualitza diàriament, s'elabora el mapa ALFA que els agents rurals utilitzen per determinar el perill d'incendi forestal.

Publicat el 05.06.2024