Amb l'objectiu de donar a conèixer la feina de la pagesia catalana, fa vuit anys la Generalitat va engegar el projecte Benvinguts a pagès. Es tracta que els petits productors d'explotacions agràries i ramaderes obrin les seves portes i ensenyin quina feina fan conreant el camp o amb la pastura. Les portes obertes gratuïtes se celebren el cap de setmana de l'1 i 2 de juny.
A Argentona s'hi esperen més de 200 persones, unes 60 famílies, bàsicament de Barcelona, que ja s'han inscrit per visitar la finca Can Pins. Des de fa més de 50 anys, els masovers són la família Esquis. Ho tenen tot a punt per celebrar la festa del Benvinguts a pagès d'aquest cap de setmana. Els visitants coneixeran la finca, veuran els animals i els menuts plantaran un enciam.
Però, tot i que un dels objectius del Benvinguts a pagès és també afavorir la compra dels petits productors, això no acostuma a passar. Maria Esquis explica que "la gent té interès en conèixer què fem, però no en té en comprar els nostres productes".
La família Esquis cultiva verdures de temporada que comercialitza a les parades dels mercats setmanals d’Òrrius i Sant Pere de Vilamajor. Però els canvis d'hàbits de consum han portat a la reducció de les vendes.
Quan el pare i el tiet es jubilin, la Maria creu que caldrà reconvertir el negoci familiar. El futur passa, diu, per les visites turístiques a pagès.
Precisament, el ple de maig va aprovar per unanimitat donar suport a la cooperativa agroecològica ‘AGORA’ per tal que pugui optar a la convocatòria d'ajuts de la Generalitat, per a projectes singulars i transversals en l’àmbit de l'economia social i solidària.
Amb aquest recolzament, l'Ajuntament pretén contribuir a generar un espai estratègic comú entre el sector primari, la transformació alimentària i el sector del comerç i el consum. En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica, Mercè Juan, va recordar que Argentona és el municipi del Maresme amb més sol agrícola sense explotar.