Ajuntament d'Argentona

CAAD Maresme (octubre de 2023)

Els gossos potencialment perillosos (GPP) amb problemes de conducta han saturat el Centre d'Atenció d'Animals Domèstics del Maresme (CAAD). Tot i que es manté estable el nombre de GPP que hi ha a les instal·lacions, en els darrers mesos s'ha incrementat el percentatge d'animals amb problemes de sociabilització i ja representen entre el 29 i el 33% dels GPP. Per poder tenir-ne cura i que no facin mal a la resta d'animals, han d'estar sols en gàbies en què està previst acollir-hi fins a tres gossos. 

El nucli zoològic del CAAD Maresme té una capacitat d'uns 170 animals. Actualment, hi ha 133 gossos i 34 gats. També n'hi ha 19 d'acollits i vuit en residències. En Jordi Caballero, coordinador del CAAD, en una entrevista a Ràdio Argentona, ha explicat que durant el 2023 es van acollir més de 800 animals i que en els quatre primers mesos que portem d'any, ja en porten 250. Afegeix que 'la situació actual no l'havíem viscuda mai, és un desastre'.

Caballero ha explicat que entre un 35 i un 40% són animals que estan bloquejats perquè formen part de processos judicials derivats de desnonaments i de decomisos en plantacions il·legals on els gossos feien tasques de vigilància. La lentitud d'aquests processos judicials més els problemes de conducta han portat a la saturació de les instal·lacions.

D'altra banda, també hi ha una part dels casos que es resol amb certa rapidesa. Es tracta dels animals amb xip abandonats o perduts. Per això, des del CAAD demanen que "la policia faci la seva feina" i consulti, abans de trucar al CAAD, de quin municipi és el propietari de l'animal. 

Segons la Policia Local d'Argentona, s'està complint el protocol que inclou la localització dels propietaris dels animals amb xips identificatius, però que la tutela dels animals correspon al CAAD. L'any 2023, la Policia Local va atendre 294 requeriments relacionats amb animals.

Relacionat també amb aquesta qüestió, l'Ajuntament d'Argentona ha començat a sancionar als amos dels gossos que incompleixen la normativa de tinença d'animals.  El ple municipal de maig va aprovar per unanimitat dues sancions per valor de 2.704,58 € cadascuna, per portar un gos potencialment perillós (GPP) sense complir tots els requisits legals.

La regidora de Benestar Animal, Mariona Pasqual, va explicar que la majoria d'infraccions s'imposen per no tenir l'animal censat, sense la llicència obligatòria per a gossos potencialment perillosos, per portar-lo sense morrió o per portar-lo deslligat. El govern publicarà una campanya informativa adreçada als propietaris de gossos potencialment perillosos, per tal d'intentar reduir el nombre d'infraccions.

Publicat el 28.05.2024