Ajuntament d'Argentona
La Societat General d'Autors i Editors els ha enviat un avÝs per tenir m˙sica o la rÓdio als locals
ACIS SGAE

Un mÝnim de cinc establiments comercials de la vila han rebut una carta d'avÝs de la SGAE, la Societat general d'autors i editors, per tenir m˙sica o la rÓdio posada a la botiga. L'empresa que gestiona els drets d'autor, els demana el pagament d'un cÓnon tant per escoltar la rÓdio o la m˙sica com per veure o tenir la televisiˇ en un establiment p˙blic. Segons ha explicat la dinamitzadora de l'Associaciˇ Comerš i Serveis (ACIS) d'Argentona, Maite SÓnchez, els agents han entrat a les botigues sense identificar-se per comprovar si hi havia fil musical o la rÓdio i, un altre dia, han deixat una carta amb l'avÝs corresponent.

Fa mÚs de deu anys que Argentona va detectar la presŔncia d'agents de la SGAE, per˛, des d'aleshores, ning˙ havia rebut cap avÝs. Ara, ACIS tÚ constÓncia de la presŔncia d'aquestes persones a tota la comarca, on revisen que els establiments que tenen dispositius de rÓdio o televisiˇ paguin els drets d'autor. La carta Ús el primer avÝs perquŔ els comeršos retirin aquests dispositius o bÚ paguin la quota. Maite SÓnchez, assegura que s'ha posat en contacte amb la SGAE i que en cas d'incomplir els avisos de la societat, el pagament que hauran de fer els establiments serÓ retroactiu, des de la data de la primera acta que aixequen els agents.

L'Associaciˇ tambÚ ha contactat amb PIMEC, la patronal de Petites i Mitjanes empreses de Catalunya, qui els ha confirmat que la SGAE pot reclamar el cobrament per aquest fet. PIMEC, per˛, tÚ un acord amb la Societat General d'Autors i Editors pel qual la quota mensual Ús lleugerament mÚs econ˛mica. En cas de voler mantenir el fil musical o la rÓdio en els establiments de fins a 100 metres quadrats, la quota seria de gairebÚ 16 euros mensuals.

La presidenta d'ACIS, Maria Gˇmez, assegura que es van quedar "glašades" quan es van assabentar d'aquesta problemÓtica i parla d'impotŔncia i injustÝcia. Gˇmez afirma que la majoria han optat per retirar la m˙sica i la rÓdio dels seus locals.

Podeu recuperar l'entrevista en el programa TikTak a radioargentona.cat.

Publicat el 27.02.2023