A partir del 15 de març i fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal.
Tot i les pluges dels últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per aquesta època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any.
L'arribada de la primavera incrementa el risc d'incendi
Amb l'entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s'incrementaran i el nombre d'incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època principalment durant els episodis de vent.
No es pot fer foc sense autorització
Aquesta prohibició té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.
La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.
No es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa.
No es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura.
Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc; llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
PERMISOS PER FER CREMES CONTROLADES
Les sol·licituds de les autoritzacions en zona forestal i la franja de 500 metres que l'envolta en el període comprès entre el 15 de març i el 15 d'octubre, cal presentar-les a les oficines comarcals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Durant el període comprès entre el 16 d'octubre i el 14 de març les persones que tinguin previst fer foc a les zones citades no necessiten d'una autorització administrativa però sí que ho han de comunicar prèviament.
La normativa també preveu, només per a l'eliminació de restes vegetals i restes de poda procedents de treballs agrícoles (brancatge d'olivera i ametllers, vinya i restes vegetals procedents dels horts... ), la possibilitat de presentar les sol·licituds als ajuntaments. D'aquesta manera, els pagesos només han de fer un únic tràmit al seu ajuntament i s'estalvien desplaçaments posteriors a l'oficina comarcal.