Ajuntament d'Argentona
La meteorologia i el gran nombre de dotacions de bombers que hi van intervenir van ser claus per evitar un mal major
incendi

L'incendi que es va declarar dijous al migdia a Can Vilardell, a tocar de Mataró, va cremar entre onze i quinze hectàrees, segons càlculs dels Bombers i Agents rurals. Durant tot el cap de setmana s'han dut a terme tasques de revisió del perímetre per tal de descartar la presència de punts calents.

L'origen de l'incendi va ser una crema no autoritzada de rostolls. Ja s'ha identificat un veí d'Argentona de 76 anys com a presumpte autor de l'incendi, que va afectar majoritàriament terreny forestal. En l'extinció de l'incendi hi van treballar 10 mitjans aeris -6 helicòpters i 4 avions-, que es van començar a retirar de la zona cap a les set de la tarda, i fins a 35 dotacions terrestres.

L'alcaldessa d'Argentona, Gina Sabadell ha demanat  avui molta prudència a la ciutadania i alerta que la situació dels boscos fa preveure un estiu molt complicat. "Si no hi arriba a haver una actuació tan ràpida i tan contundent per part dels bombers, hauria pogut ser un gran incendi, ja que les previsions inicials eren molt més greus. Ens va afavorir la situació meteorològica i que no hi hagués cap altre gran incendi aquell dia".  

Això no obstant, l'actuació municipal davant del foc va generar una crítica a la xarxa per part de l'enginyer forestal i membre de Natura, Oriol Bassa. Bassa reclamava que el consistori es doti d'un pla d'emergències homologat i qualificava la situació actual d'“inadmissible”.

Avui l'alcaldessa ha explicat que el consistori ja té el pla actualitzat. Es tracta d'un Pla de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que contempla altres situacions d'emergència com episodis de fort vent o inundacions. Aquest document ja s'utilitza a hores d'ara en cas d'haver de fer front a una emergència, tot i que cal superar el tràmit d'aprovació per part del Ple Municipal. L'alcaldessa explica que encara no s'ha sotmès a votació perquè arran de la pandèmia s'ha volgut revisar el pla per incloure-hi les emergències sanitàries. 

La gestió forestal en el punt de mira

El foc va cremar prop de quinze hectàrees de massa forestal i es va acostar perillosament a algunes cases i finques de la zona. Una de les afectades va ser la finca de Can Salvat. Avui recuperaven la normalitat després de l'ensurt de dijous i ja atenien grups d'infants que hi fan casal d'estiu en un entorn rural en contacte amb cavalls. La responsable de Can Salvat, la Marta Burgos ha explicat en una entrevista a l’A Mig Matí de Ràdio Argentona, que s'havia queixat a l'Ajuntament en diverses ocasions del mal estat de les finques veïnes. Avui es mostrava taxativa i assegurava que si els propietaris veïns no mantenen el sotabosc net, ho farà ella. "Les meves cabres, que tenen la meva finca neta, també tindran el meu voltant net. S'hi posi com s'hi posi el propietari forestal del costat".

Marta Burgos també es queixa que encara no ha rebut cap trucada de l'Ajuntament. En canvi, des del consistori, s'ha informat a Ràdio Argentona que ahir es va fer una visita a la finca de Can Salvat, però no hi van trobar ningú.

Per altra banda, fonts de l’Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament asseguren que no hi ha cap llei que obligui els propietaris forestals a tenir el sotabosc net. En canvi, sí que els propietaris de finques rurals s'han de procurar el manteniment d'una franja perimetral de 25 metres al voltant dels habitatges. Aquesta franja estan obligats a fer-la encara que envaeixi finques veïnes.

Publicat el 28.06.2021