Ajuntament d'Argentona
Un estudi conclou que Argentona només podria alimentar, amb producció pròpia, 683 dels 12.500 argentonins.
terres

Amb les fruites i verdures que es produeixen dins el terme municipal, Argentona podria alimentar 683 persones, de les 12.535 que hi viuen. Aquesta dada assenyala el nostre municipi fora de l'autosuficiència alimentària.
Tot plegat es desprèn del tercer Tastet de Dades, elaborat per BCN Smart Rural, i titulat Terres que alimenten. El treball aborda l'autosuficiència alimentària dels municipis del territori a partir de la seva superfície agrícola disponible per abastir els seus ciutadans amb aliments de proximitat.

Globalment, la demarcació de Barcelona disposa d'un total de 203.779 hectàrees de superfície agrícola, fet que amb aquestes terres podria abastir només el 10% dels seus habitants amb aliments de proximitat. De la resta de demarcacions catalanes, només Lleida seria autosuficient, amb un 360%.

Si mirem al detall les hectàrees argentonines dedicades al cultiu, trobem que hi ha disponibles tan sols 127 hectàrees de conreus de secà (cereals i altres), quan se'n necessitarien 4.071 hectàrees. Pel que fa als conreus de regadiu (hortalisses i fruita dolça), Argentona té disponibles 107 hectàrees, lluny de les 218 que serien necessàries.  L'enginyer tècnic agrícola, Oriol Bassa, ha valorat aquestes dades per Ràdio Argentona. Recorda que la globalització és un dels factors que afecta a l'autosuficiència.
Davant d'aquest panorama, Oriol Bassa considera que les administracions, tant la Generalitat com l'Ajuntament, han de fer més polítiques de suport als pagesos. Posa com a exemple la política d'ajudes de l'Ajuntament d'Alella.

L'estudi Terres que alimenten destaca que amb la superfície agrícola que té, Catalunya podria alimentar com a mínim un 44% de la seva població de manera autosuficient. 

Publicat el 26.05.2021