Ajuntament d'Argentona
Ho ha afirmat la psicòloga d'ITA Argentona especialitzada en trastorns del neurodesenvolupament en el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger
ita argentona web

Fotografia ITA Argentona

Avui és el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger, una jornada que vol apropar aquest trastorn de l'espectre autista a la societat, per augmentar-ne la conscienciació, la necessitat de buscar la plena inclusió, la igualtat d'oportunitats i la millora de l'autonomia d'aquest col·lectiu. El programa a Mig Matí n'ha parlat amb Berta Massaguer, psicòloga d'ITA d'Argentona especialitzada en trastorns del neurodesenvolupament. Massaguer sosté que els professionals mèdics s'han d'especialitzar en aquesta síndrome per poder fer un bon diagnòstic diferencial i considera que cal investigar més, especialment amb noies, ja que sovint passen més desapercebudes i són més difícils de diagnosticar.

Berta Massaguer afirma que cal conscienciar a la població des de les escoles fins als llocs de treball per fomentar la mirada inclusiva. Precisament sobre l'àmbit laboral ha destacat que hi ha diverses empreses que contracten persones amb Asperger perquè els hi reconeixen el potencial de ser molt perseverants i honestes. Cal recordar que no tenen associada una discapacitat intel·lectual sinó una afectació en la comunicació i la interacció social, fet que els pot dificultar l'adaptació a certs contextos i per això els especialistes els faciliten eines per ajudar-los en situacions com una entrevista de feina o la interacció amb les persones.

Finalment, Massaguer ha explicat que situacions com el confinament s'han viscut de manera diferent, "algunes persones els va anar bé perquè van disminuir els estressors socials però per altres els va suposar un canvi molt important a la seva rutina i se'ls va disparar l'ansietat". A més, apunta l'agreujant que implica la impossibilitat de planificació i d'anticipació "perquè no tenir una data per posar fi al confinament els descompensava i els desestabilitzava". Finalment, la psicòloga ha recordat que aquesta síndrome els acompanyarà tota la vida i ha reiterat la necessitat de lluitar per la visibilitat i sensibilització de la societat.

Escolta l'entrevista a la psicòloga d'ITA d'Argentona, Berta Massaguer:

Publicat el 18.02.2021