Ajuntament d'Argentona
Ajuntament d'Argentona / La Vila / Història del Museu
DE L'APLEC DE SANT DOMÈNEC A LA FESTA DEL CÀNTIR (S. XVII - 1951)

Des de mitjan segle XVII, cada 4 d'agost se celebrava a Argentona l'antic Aplec de Sant Domènec d'Argentona. Actualment és la Festa Major d'estiu de la vila. La primera edició de la  Festa del Càntir, continuadora d'aquell antic aplec,  va ser l'any 1951. Avui és una de les festes tradicionals més populars de la comarca i d'arreu de Catalunya.

De la Festa del Càntir cal destacar-ne el ritual de benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, per tal de protegir-les de qualsevol mal i donar salut als qui en beguin, sempre que la posin en un càntir nou, motiu pel qual se celebra fira de càntirs aquesta diada a la vila.

Cada any es reprodueix un model de càntir tradicional que milers de col•leccionistes assistents adquireixen any rere any. La part més lúdica de la festa són els jocs de força i enginy entorn del càntir i l'aigua, en què petits i grans competeixen en diversos jocs tradicionals amb càntirs. La prova reina és, però, la gran aixecada de càntirs, que obliga  a aixecar al guanyador exemplars de mida gegantina.

DE LA FESTA DEL CÀNTIR A LA CREACIÓ DEL MUSEU (1951 – 1975)

El Museu del Càntir d'Argentona va ser fundat l'any 1975 mercès a una iniciativa d'una colla d'argentonins liderats per Jaume Clavell i Nogueras, historiador local i expert en ceràmica i terrissa, que va aportar quasi la totalitat de les peces amb què va ser inaugurat el museu el dia 3 d'agost, vigília de la 25a Festa del Càntir.

El museu es va instal•lar en una petita casa d'estil gòtic situada a la plaça de l'Església, que uns anys abans havia estat donada al municipi per Joan Rectoret i Rigola i la seva família. Aquesta casa, actualment reformada i seu de l'arxiu històric municipal, va acollir el museu fins al juny de 1997, en què l'edifici va haver de ser tancat al públic per problemes en la seva estructura, fet que va motivar la recerca d'un nou estatge, més gran i amb millors condicions per tal d'atendre les creixents col•leccions i el nombrós públic que el visitava.

DELS AMICS DEL MUSEU AL PATRONAT MUNICIPAL  (1975 - ACTUALITAT)

Els primers anys, el museu va ser gestionat per l'associació  “Amics del Museu del Càntir”, amb gran coratge i entusiasme fins que a finals de l'any 1984 va ser creat per l'Ajuntament d'Argentona el Patronat Municipal del Museu del Càntir, fet que va possibilitar majors recursos econòmics i una gestió professionalitzada de la institució. El patronat està presidit pel regidor/ra de Cultura de l'Ajuntament i el componen tant persones destacades del món cultural i col•laboradors del museu com representants dels grups polítics municipals.

UN MUSEU DEL PRESENT AMB MOLT DE FUTUR

El juliol de l'any 2000 s'assoleix una de les fites més importants, la inauguració del nou estatge, en què es multiplicava per quatre la seva superfície, es feia una museografia totalment renovada i amb vocació didàctica, alhora que es milloraven tots els serveis per millorar l'atenció al públic.

El Museu del Càntir ha passat de ser una petita institució local a ser un equipament amb una gran popularitat i projecció externa mercès, en bona part, a ser un museu únic al món en la seva especialitat i també per les activitats, sobretot la Festa del Càntir i la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa, visitada cada any per prop de 70.000 persones. L'alta qualitat i l'elevat nombre d'exemplars de les col•leccions, que s'han anat ampliant de forma constant, fan del Museu del Càntir una institució amb gran prestigi. El museu organitza unes deu exposicions temporals l'any, disposa d'una gran sala per a exposicions temàtiques i una àmplia botiga-llibreria on el visitant pot comprar peces de terrissa, records del museu o llibres i altres publicacions.

El museu disposa d'un centre de documentació especialitzat amb més de mil referències bibliogràfiques, videoteca i revistes i estudia i cataloga tots els seus fons, documentació que dóna servei al propi museu i tots els estudiosos que necessitin consultar aquesta informació. En definitiva, el museu genera nous coneixements sobre els temes que li són propis. El nou estatge ocupa prop de 800 m2 i està dividit en quatre plantes.