Ajuntament d'Argentona
L'acte tindrÓ lloc el dissabte 21 de gener, a les 18 hores, al Salˇ de Pedra. Es podrÓ seguir en streaming al web municipal i al canal de l'Ajuntament a YouTube

El proper dissabte 21 de gener se celebrarÓ l'acte de nomenament com a filla predilecta d'Argentona a Consol Nogueras i Seda (1882-1951), nascuda a Argentona i ve´na de Matarˇ, que va esdevenir la primera regidora elegida democrÓticament a l'Ajuntament de Matarˇ, entre els anys 1934 i 1939. Amb l'arribada de la dictadura, Ús va exiliar a Franša, fins a la seva mort.

El reconeixement es farÓ a les 18 hores al Salˇ de Pedra, i es podrÓ seguir en streaming al web municipal i al canal de l'Ajuntament a YouTube. ComptarÓ amb la participaciˇ, entre d'altres, de l'alcaldessa Gina Sabadell i el regidor de Cultura, └ngel Puig. 

El divendres 13 de gener, a les 19:00 hores, coincidint amb l'inici de la Festa Major d'hivern, es farÓ tambÚ la descoberta d'una placa commemorativa a la seva casa natal, a l'encreuament entre els carrers Gran i Nou.

 Consol Nogueras i Seda

Segona filla del matrimoni de Josep Nogueras i d'Encarnaciˇ Seda, neix a Argentona el 18 d'abril de 1882.

El matrimoni Nogueras-Seda, que des del 1877 resideix a Argentona, tindrÓ sis filles. Les germanes Nogueras-Seda van a l'escola de les religioses de la Immaculada Concepciˇ, una congregaciˇ instalĚlada a Argentona des del 1883. La seva infÓncia estÓ marcada pel tarannÓ de la societat argentonina, majoritÓriament agrÓria i molt polaritzada entre el caciquisme monÓrquic i el republicanisme rabassaire.

El 19 de gener de 1907 Consol Nogueras es casa amb Joan Carbonell i Gual a la parr˛quia de Sant JuliÓ d'Argentona, El jove matrimoni va a viure al carrer del Torrent, 9, on neixaran els seus primers dos fills: Salvador i Josep. Els primers anys del matrimoni, Consol Nogueras tÚ cura de la crianša dels fills i de les tasques domŔstiques. El 12 de febrer de 1913, la seva mare mor de diabetis i la Consol hereta la masia de Can Bernat del Far.

El 1914, va a viure a Matarˇ, on neixarÓ el seu tercer fill, Santiago. Obren una carnisseria, el negoci familiar, on la Consol porta la venda, el magatzem i la comptabilitat. ╔s una dona activa i de molt carÓcter que tÚ aficions culturals. Li agrada llegir i anar al teatre. Amb el temps i l'activitat a la botiga es va forjant una personalitat i un perfil de dona que, mÚs enllÓ de la seva professiˇ, mostra un afany de conŔixer i intervenir en els esdeveniments socials, culturals i polÝtics. 

El  1933 el Centre RepublicÓ Federal de Matarˇ crea la Secciˇ Femenina, que Consol Nogueras presideix, i de la que formaran part una cinquantena de militants. La seva empenta i energia, aixÝ com el reconeixement dels seus companys de militÓncia del partit a Matarˇ, l'impulsen a incorporar-se a la candidatura d'ERC a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934. ERC guanyarÓ per majoria absoluta i obtÚ 16 regidors. La Consol Nogueras, 12a de la llista, serÓ la primera regidora de la hist˛ria de Matarˇ. Assumeix tasques d'assistŔncia social.

L'Ajuntament es dissol per ordre miitar arran dels fets d'Octubre de 1934, per˛ al febrer del 36 la Consol i la resta de regidors prenen de nou possessiˇ dels seus cÓrrecs al consistori. La Consol Nogueras continuarÓ sent regidora amb l'esclat de la Guerra Civil i fins a la seva marxa a l'exili, el gener de 1939, amb el seu fill petit, Santiago. DesprÚs d'estar al camp de concentraciˇ d'Arles, serÓ traslladada per Creu Roja Internacional fins a Saint-Uze. S'acabarÓ traslladant anys desprÚs a Grenoble, on obrirÓ una botiga de comestibles. Malalta de diabetis, morirÓ a Corenc el 1951, amb 69 anys, sense poder retrobar-se  ni amb el seu marit ni amb els seus dos fills grans. 

Informaciˇ: Fundaciˇ Josep Irla

La historiadora Margarida Colomer ha publicat la seva biografia "Consol Nogueras i Seda. Filla d'Argentona i primera regidora de Matarˇ de 1934-1939", una ediciˇ de l'Arxiu Comarcal del Maresme amb el suport dels ajuntaments d'Argentona i Matarˇ i del Consell Comarcal del Maresme.

A principis d'aquest any l'Ajuntament de Matarˇ li va atorgar el tÝtol de filla adoptiva de la ciutat.

Dissabte
21
gener
2023
18h
Lloc Salˇ de Pedra
Hora 18 h
Tipus d'acte Agenda de l'Alcaldessa, Agenda institucional