L'acord es notificarà a info@oficialitatara.cat
El català és la 13a llengua de la Unió Europea en nombre de parlants, i el seu domini lingüístic abasta tres dels seus estats membres, però no està reconeguda com a llengua oficial de la Unió. Per contra, llengües amb molts menys parlants, com el finès, el danès, el maltès, o el gaèlic que compten amb uns 260.000 parlants, sí que formen part del club de les vint-i-quatre llengües oficials de la Unió Europea.
Les entitats impulsores del Manifest Fem el català oficial a la Unió Europea (Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Obra Cultural Balear de Formentera, Institut d'Estudis Eivissencs, la Intersindical CSC, Cambra de Comerç de Barcelona i Fundació FemCat) reclamen al Govern espanyol que sol·liciti el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea.
L'oficialitat és un aspecte clau, ja que suposa un instrument legal i polític per protegir les llengües petites i mitjanes, així com les minoritzades, davant la pressió creixent de la globalització i de les noves tecnologies i formes de comunicació. La llengua catalana, com les altres llengües de la UE, és una aportació singular i
insubstituïble al patrimoni cultural europeu. És per això, que el manifest posa en relleu l'anomalia que suposa que la 13a llengua de la Unió en nombre de parlants no compti amb el mateix reconeixement que moltes de les altres llengües europees amb menys parlants.
A més, aquests idiomes ja compten amb espais d'exclusivitat que, a diferència del català, els garanteixen una vitalitat plena. És a dir, disposen d'una protecció legal superior a la de la nostra llengua, i això es produeix per una estricta qüestió de voluntat, o manca de voluntat, política.
Aquest any 2023 l'Estat espanyol assumirà la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea. Espanya guanyarà, doncs, influència i visibilitat entre la resta de socis europeus, i tindrà més capacitat per dur a l'agenda europea temes que siguin del seu interès. És per això, que des de el manifest e reclamarà al Govern espanyol que, durant aquest any, sol·liciti al Consell de la Unió Europea el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea.