Opinió Grups Municipals
Publicat el 13.11.2018
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
ICV - Monument als morts de la Guerra Civil i la postguerra
  • Aquest mes d'octubre s'inaugura el monument per la dignitat i la memòria dels morts i desapareguts en la Guerra Civil i la postguerra a Argentona. Estarà situat al Parc del Memorial Democràtic (a tocar de l'escola Les Fonts) i portarà la llista, amb noms i cognoms, de tots els morts que hi va haver a la nostra vila durant aquest període tan funest. Evidentment, no es fa distinció entre les víctimes d'un i d'altre bàndol. El monument és obra de l'escultor i arquitecte Agàpit Borràs i es basa en el treball d'investigació que ha realitzat la historiadora Margarida Colomer, que ha permès identificar i documentar aquesta llarga llista de morts, els noms dels quals constaran en el monument.

    El monument ve a ser el colofó de les setmanes de la Memòria Històrica que s'han anat celebrant des del 2012 per iniciativa de l'Ajuntament a través de la regidoria de Cultura. Durant aquests anys s'han editat i posat a la venda diversos DVD sobre el període de la Guerra Civil i la postguerra: “República i postguerra” (2012), “Postguerra i franquisme” (2013), “Tradicions i festes populars” (2014) i “Associacionisme argentoní” (2016).

    Els actes de la Memòria Històrica d'enguany inclouen, a banda de la inauguració del monument, una conferència de Margarida Colomer sobre el seu treball d'investigació, la programació del musical Peiró 42 a la Sala, basat en la vida i afusellament del líder sindicalista mataroní, i el nomenament de Trinitario Rubio com a fill adoptiu d'Argentona a títol pòstum.

    Argentona no ha tingut mai un monument que recordi la memòria de TOTES les víctimes del període de la Guerra Civil i la postguerra. Amb aquest monument la nostra vila fa un acte de justícia i un esforç per no deixar en l'oblit les víctimes d'uns fets de trista memòria per als demòcrates i la gent de pau.

    Article publicat al Cap de Creus

T'ha estat útil aquesta informació?  Sí  No
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800