Notícies
Publicat el 20.03.2019
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Argentona contra la segregació escolar
Dilluns es va signar el pacte contra la segregació escolar al Parlament de Catalunya amb la presència de diversos representants municipals.
mans nens

Dilluns al migdia es va signar el pacte contra la segregació escolar al Parlament de Catalunya amb la presència del regidor d'educació, Àngel Puig, entre els diferents representants de diversos municipis catalans. A aquest pacte s'hi han adherit la majoria de municipis de més de 10.000 habitants, entre els quals hi ha Argentona, on es va aprovar per unanimitat en el darrer ple celebrar el 4 de març.

El regidor, Àngel Puig, afirma que Argentona ja treballa contra la segregació escolar i que "la tenim bastant controlada". A més, assegura que "per la proporció d'escolars que tenim hi ha molt poca incidència de segregació". Tot i que la competència en educació la té la Generalitat, Puig explica que els municipis poden treballar la segregació a través dels consells escolars de cada centre i la xarxa d'AMPES: "sobretot, des del Consell Escolar Municipal podem fer una anàlisi profunda de per què es genera aquesta segregació i què la provoca, a més de fer les demandes al Departament d'Educació". Àngel Puig afirma que totes aquestes mesures necessiten una dotació humana i econòmica que els diferents representants municipals ja van transmetre dilluns al Parlament.

Què és el pacte contra la segregació escolar?

El pacte contra la segregació escolar és un document signat per més d'un centenar de municipis catalans que contempla 30 actuacions i 189 mesures per combatre la segregació escolar, entre les quals destaca aconseguir una distribució més equilibrada de l'alumnat, és a dir, que hi hagi la mateixa proporció màxima d'alumnes socioeconòmicament desafavorits a tots els centres de la mateixa zona. Aquest punt no és fàcil d'aconseguir, ja que segons els experts, els pares escullen l'escola dels seus fills de manera diferent en funció del seu nivell socioeconòmic. Però, alhora, és important que sigui equitativa, sobretot, per als alumnes, ja que està demostrat que la diversitat social és enriquidora per a tots ells.

Per aconseguir-ho, la primera de les actuacions que es duran a terme és un nou decret d'admissions per regular les inscripcions escolars del curs 2020-2021. Aquest decret incorporarà mesures concretes per aconseguir una escolarització més equilibrada, com ara establir una proporció màxima d'alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) en centres d'una mateixa zona i també un límit d'escolarització de matrícula viva en centres d'alta complexitat. Més enllà d'això, el pacte també preveu promoure la gratuïtat real per a l'alumnat socialment desafavorit i establir mesures de suport als centres públics i concertats amb una composició social desfavorida.

Però també hi ha qui no ho veu amb bons ulls. És el cas de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) i la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament (USTEC), que no han signat el pacte. Aquestes dues entitats, conjuntament amb el sindicat CGT i quatre organitzacions d'estudiants, consideren que el pacte "no promou mesures suficients i eficaces per posar fi" a la situació actual i afirmen que amb aquest pacte contra la segregació escolar "només guanya l'educació concertada".

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800