Ajuntament d'Argentona
  • Males notícies per Argentona. Fa pocs dies ens despertàvem coneixent que quatre regidors -dos d'ells encara membres del Consistori aniran a judici per delicte societari i malversació. No tan sols queda tacada la ja extingida societat municipal Argentona Projectes, sinó que el nom de la vila passa a associar-se a la trista llista de càrrecs electes investigats arreu del país.

    El primer que cal afirmar és la presumpció d'innocència de totes les persones implicades en aquests fets, produïts en el mandat de l'alcalde Masó (2007-2011). No abonem linxaments personals i res faria més favor a la confiança de la ciutadania i a la imatge pública d'Argentona que quedar lliures de tota sospita.

    Tanmateix, dos dels acusats són actualment regidors en actiu i pertanyen a una formació política que s'ha caracteritzat per renegar dels partits d’àmbit nacional, als que titllen d'opacs i d'obeir consignes vingudes de fora. Tots per Argentona (TxA), doncs, ha fet bandera d'una nova forma de fer política que prometia integritat i servei exclusiu al poble.

    Ara sabem que entre les promeses i els fets, existeix un espai líquid que dóna la mesura de l'autoexigència ètica dels partits. I és aquí on es fa oportú fer un exercici de política ficció per a preguntar-nos: Què hauria fet ERC Argentona en aquest cas?

    Esquerra està dotada de la regulació més exigent en matèria d'exemplaritat pública. El nostre Codi de Conducta identifica els comportaments inacceptables i les pràctiques corruptes tant de càrrecs com de militants que poden ser objecte de sanció. La figura del Responsable de compliment, de recent creació i independent dels òrgans de govern del partit, vetlla per l'estricta observança dels codis ètic i de conducta.

    En aplicació d'aquest marc regulador, si un dels nostres regidors s'assegués al banc dels acusats en circumstàncies similars, obriríem una investigació interna sobre els fets, se'l suspendria de militància amb tota probabilitat i se'l comminaria a abandonar les seves responsabilitats públiques. Sense pestanyejar alhora que sense “postureig”. Per respecte al compromís d'ERC amb el joc net i per higiene democràtica.

    Dit això, només correspon al lector jutjar el grau d'exigència ètica de cadascú.

    Publicat al Cap de Creus.

Publicat el 17.03.2017