
Ràdio Argentona
Plaça de l'Esglèsia, 4
(Casa Gòtica)
08310 – Argentona
André Ricard va rebre l'encàrrec de dissenyar la peça commemorativa de la 70a Festa del Càntir a principis d'aquest any, “cap al mes de febrer”. Confessa que la primera vegada que va sentir-ne a parlar va ser l'any passat quan el seu amic, i també dissenyador, Miguel Milà va ser l'encarregat de dissenyar l'atuell de ceràmica amb la coordinació de Quim Larrea.
En una entrevista a Ràdio Argentona, Ricard es mostra agraït de rebre un encàrrec com aquest i per "afegir una peça més a la col·lecció del museu". Va treballar ceràmica a principis dels anys seixanta i en algun cas puntual però confessa que aquesta ocasió “ha sigut excepcional pel seu caràcter cerimoniós”. Durant 3 mesos, “sense presses i deixant volar la imaginació”, Ricard ha analitzat la resta de càntirs commemoratius d'edicions anteriors per poder dissenyar un model final que “que no s'hagi vist mai”.
Per l'autor, el model d'enguany havia de ser molt diferent de la resta i que “el repte era trobar quin tipus d'enfocament s'havia de fer. Després de pensar-ho…, em va semblar de treure els brocs exteriors i posar-los dins de la pròpia forma i que no aparegui cap relleu”. André Ricard afegeix que el càntir disposa dels dos brocs (un petit per beure i un gran per omplir-lo) i la nansa. I un doble bisell de la part superior del càntir que recorda l'escot d'un vestit que li dóna un caire més femení.
Ricard veu en el fang un material “fantàstic…, té totes les qualitats que ja sabem, i em va semblar que no s'havia d'introduir massa elements que impedeixen el contacte de l'aigua amb el fang. Només una petita peça a la part superior del mànec amb un vernís molt brillant que contrasta amb el mat de la terra natural”. La seva forma simètrica i aplanada el fa recordar “a una petaca”, segons l'autor. Finalment, André Ricard s'ha mostrat “content d'haver participat de la història dels càntirs”.
Del model d'enguany s'han produït 3.000 exemplars del model d'enguany, al preu de 23€, i es pot reservar a la pàgina web del Museu del Càntir.
André Ricard, de 92 anys, és un dels grans mestres del disseny del nostre país, premiat internacionalment i molt reconegut pels seus dissenys industrials i famós per ser l'autor de la torxa dels Jocs Olímpics de Barcelona. Podeu escoltar l'entrevista sencera clicant al següent enllaç: