Notícies
Publicat el 28.07.2020
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Creu Roja atén mig centenar més de famílies a causa del coronavirus
×  
Salut Exprés - Entrevista a Càritas i Creu Roja Argentona (Final de temporada) Salut Exprés - Entrevista a Càritas i Creu Roja Argentona (Final de temporada)
Laura Arregui (Creu Roja Argentona) i Montse Brugal (Càritas) protagonistes de l'últim 'Salut Exprés' de la temporada

El programa ‘Salut Exprés’, des de l'inici de l'estat d'alarma per la crisi sanitària, ens ha ofert un total de tretze capítols amb la COVID19 com a protagonista. Al llarg d'aquestes setmanes, Joan Batlle i Albert Palaudaries han entrevistat a professionals de la sanitat que han estat a primera línia en els moments més durs de la pandèmia, han comptat amb diferents testimonis com a pacients de COVID i han anat seguint i actualitzant l'evolució de les fases recordant cadascuna de les mesures de prevenció.

En aquest darrer capítol, han volgut conèixer l'acció de dues entitats d'Argentona que atenen a famílies que viuen sota el llindar de mínims i que requereixen, entre d'altres, de necessitats econòmiques. Hem parlat amb Montse Brugal per Càritas Parroquial d'Argentona i Laura Arregui de Creu Roja Argentona, Dosrius i Òrrius.

"LA CRISI SANITÀRIA ENS HA AJUDAT A DIGNIFICAR EL SERVEI DE CÀRITAS"

Càritas Parroquial és una entitat que té l'objectiu d'ajudar a les persones més necessitades i reinserir a les persones a la societat.

Una de les membres de l'entitat, Montse Brugal, recorda que la pandèmia va arribar enmig de canvis organitzatius. Després d'unes jornades de reflexió a principis d'any i amb l'esclat de l'estat d'alarma al març, l'entitat va decidir deixar de prestar el servei habitual i oferir vals de compra d'aliments a botigues locals. “Ens sembla que és més integrador i més digne, respectes la capacitat de decisió del que necessita la gent i els permet fer una compra més variada”, explica Brugal sobre el nou model d'acció de l'entitat. El servei de dutxa, per motius de salut, s'ha hagut de cancel·lar i la roba només es pot recollir en un contenidor ubicat al Centre Parroquial, a través d'una empresa externa.

Malgrat la situació, Brugal destaca que “la crisi sanitària ens ha ajudat a dignificar el servei”, com a oportunitat de creixement per a l'entitat. Pel que fa a les persones que atenen i arran del canvi organitzatiu, Creu Roja ha absorbit gairebé totes les famílies a les quals donava suport menys a 9 d'elles que segueixen rebent l'atenció de Càritas.

Des de fa tres anys, l'organització ofereix un servei de reforç educatiu per a una desena de nois i noies. Però, enguany, el projecte corre el risc de suspendre's. Coordinats amb Serveis Socials, Brugal fa una crida “per poder recaptar ajudes econòmiques” per evitar la suspensió, ja que Càritas no té els mitjans necessaris.  

L'estat d'alarma ha fet proliferar el nombre de col·laborars amb l'entitat però amb la nova organització, disposa de pocs voluntaris, majoritàriament gent gran, i tots ells donant suport telefònic durant el confinament. Actualment, l'entitat ja està atenent les primeres cites de manera personalitzada.

  'DURANT L'ESTAT D'ALARMA, A CREU ROJA HEM ATÈS UNES 50 FAMÍLIES MÉS DERIVADES DE LA COVID"

Creu Roja és una de les organitzacions humanitàries que està al costat de les persones més vulnerables donant respostes integrals a la gent més necessitada.

Des de l'inici de la pandèmia, l'entitat local ha hagut d'adaptar alguns dels projectes que oferia com el servei d'acompanyament i visites domiciliàries a gent gran. Laura Arregui, portaveu de Creu Roja Argentona, Dosrius i Òrrius explica que durant l'estat d'alarma “no era adient visitar a la gent, per no contagiar-los i protegir al voluntariat”. Actualment, després d'absorbir l'atenció de les persones que feia Càritas, atenen a prop de 150 famílies (unes 400 persones aproximadament).

Tot i que durant el confinament han atès prop d'una cinquantena de famílies derivades, directament, per la COVID19, Arregui confessa que s'ha incrementat les demandes de pagament dels lloguers i subministres per aquelles famílies afectades per ERTOs, amb pèrdua d'ingressos mensuals per part d'un component de la família o amb dificultats econòmiques. Arregui augura que algunes persones deixaran el servei ben aviat però, en general, la crisi sanitària ha accentuat les mancances de les famílies que ja rebien ajudes de Creu Roja. Entre altres tasques de suport, també “hem hagut de comprar medicaments per aquelles persones que no podien sortir de casa o atendre a una família aïllada amb brossa acumulada”.

Malgrat tot, Arregui celebra que, en aquests moment, la gent mostri la seva cara més solidaria ja que s'ha incrementat el nombre de voluntaris nous i "gràcies això hem pogut tirar endavant". Les dues entrevistades coincideixen en destacar la bona entesa entre Càritas Parroquial i Creu Roja. Brugal considera que “aquesta coordinació entre tots és bàsica, sinó deixaríem a molta gent pel camí” i Arregui afegeix que “sempre hem tingut bona relació i intentem anar coordinats per evitar duplicar ajudes”.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800