Ajuntament d'Argentona
En el darrer informe de l'Agència de Residus de Catalunya ha assolit el 86,94% de recollida selectiva, xifra molt similar a l'any anterior

Argentona repeteix com el municipi de Catalunya de més de 10.000 habitants que més i millor recicla. En el darrer informe de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) el municipi assoleix el 86,94 % de recollida selectiva, una xifra que suposa, però, un xic per sota - 9 dècimes menys - en relació als resultats de l'any anterior. 

D'aquest informe se'n desprèn també que al 2019 Argentona va generar més de 5.934 tones de residus, que deixa una mitjana diària per habitant d'1,31 quilos i un balanç anual per habitant de 476,56 quilos. El rebuig representa el 13,06% del total de residus - que implica un petit repunt d'algunes dècimes sobre el 2018. A nivell comarcal, els resultats d'Argentona se situen molt per sobre de la mitjana, que es troba en un 47,14%.  


En el global de Catalunya, la recollida selectiva va augmentar un 9% el 2019 respecte a l'any anterior i va arribar al 44,8% del total dels residus municipals -1,8 milions de tones-, la xifra més alta fins ara. En el global de municipis, Argentona es troba en el Top 15 de municipis que millor fan la recollida de residus, en una llista que encapçalen poblacions com Matadepera i Breda, amb xifres que s'enfilen per sobre del 92%.

ampliació del porta a porta i el pagament per generació

Els bons resultats al municipi s'expliquen amb una ferma aposta per la recollida porta a porta (PaP) i el Pagament per Generació, PxG (bosses taxades) des de fa força anys i que va experimentar una empenta decisiva en el darrer mandat.

El model, que fins llavors estava implantat al centre urbà - i que cobria aproximadament un 75% de la població - , es va estendre en el darrer trimestre del 2016 al barri del Cros i es va completar a principis del 2017 als veïnats de Les Ginesteres, Can Cabot, Can Raimí i Can Ribosa, fins a gairebé completar el 100% del municipi. Aquesta ampliació del model porta a porta va permetre a Argentona augmentar en més de vint punts els resultats de la recollida selectiva ja l'any 2017, que va ser del 86,3%, i millorar-ho al 2018 en un 1,3% més.

Cal destacar també l'augment de la recollida selectiva registrada a la deixalleria municipal, un resultat que reforça les mesures impulsades als darrers anys, com el trasllat de l'àrea d'emergència a les instal•lacions de la deixalleria, o l'ampliació horària del servei.

aposta per la recollida selectiva

Argentona va iniciar l'aposta pel model de gestió de residus porta a porta al centre del municipi el juny de l'any 2004 amb les fraccions d'orgànica i rebuig,  a finals del 2008 es va ampliar amb els envasos i el paper i cartró, i al 2010 va ser pionera amb l'aplicació del pagament per generació - anomenada taxa justa -, que “penalitzava” especialment la generació de rebuig  La combinació d'aquests sistemes (PaP+PxG) s'ha demostrat com el més eficaç i el que permet obtenir millors resultats en la recollida selectiva. Amb tot, des de l'Ajuntament d'Argentona es vol continuar treballant en la sensibilització i conscienciació ciutadana per la sostenibilitat i el foment de polítiques per a una millor gestió i la reducció dels residus que generem.

L'Ajuntament d'Argentona continua apostant pel model més sostenible i eficaç de gestió dels residus i vol felicitar sincerament les veïnes i veïns per la imprescindible col·laboració i contribució en aquests resultats, alhora que continua insistint en la necessitat de mantenir una constància, sensibilització i respecte pel nostre entorn.

Podeu consultar les dades de l'Agència de Residus de Catalunya al següent enllaç

Estadístiques recollida selectiva

Publicat el 23.07.2020