Ajuntament d'Argentona
L'acte servirà per presentar tot el que es coneix, fins ara, de la seva vida
La Sala Argentona

El proper diumenge Argentona homenatjarà Joan Bialet Massé, nascut a la vila l'any 1846 i que es va exiliar a Argentina quan encara no tenia 30 anys. Va ser metge, advocat, agrònom i enginyer. Va ser l'artífex del primer gran dic-embassament de l'amèrica llatina i també va promoure la llei de l'ensenyament públic i gratuït a Argentina. És considerat precursor del dret laboral en aquest país sudamericà. A Argentina, fins i tot, hi ha un poble amb el seu nom.

En una entrevista al regidor de cultura Àngel Puig, explica que descobreixen la seva figura fa uns 6 anys quan "va aparèixer l'historiador argentí Norberto Huber investigant sobre la vida de Bialet Massé. Després de mirar els arxius d'Argentona i Mataró, va marxar". Ara fa un any, aproximadament, "des del Casal Argentí a Barcelona, a través del senyor Diego Arcos, vam saber que l'Ajuntament Bialet Massé vol investigar sobre els seus primers 27 anys, per ells en són una incògnita".

Les investigaciones fan suposar que "el seu nom de bateig era Joan Paulí Batlle Mas" fins que marxa a l'exili i es canvia de nom. "Sabem que estava vinculat al món militar i creiem que és la causa per la qual marxa cap a l'Argentina", afegeix Puig sobre la figura de Bialet Massé.

Diumenge se li fa un homenatge a La Sala on intervindrà, entre altres, el president de la casa d'Argentina a Barcelona, Diego Arcos. A l'acte també hi participarà Stela Maris, filla del poble de Bialet Massé que actualment viu a alemanya. L'homenatge servirà per "presentar la persona i tot el que coneixem d'ell", tindrà lloc diumenge a les 12 del migdia a La Sala i les entrades són gratuïtes però s'han d'adquirir a través del web municipal, www.argentona.cat.

El regidor de cultura, Àngel Puig, ha avançat que, un cop celebrat l'acte d'homenatge, "al llarg de la tardor anirem fent diversos actes per explicar totes les facetes de Joan Bialet Massé… perquè en són molt nombroses".

Escolta l'entrevista sencera al regidor de cultura Àngel Puig:

Publicat el 10.07.2020