Notícies
Publicat el 17.01.2020
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
ITA i la Fundació Vicki Bernadet posen en marxa un servei d'atenció a víctimes d'abús sexual infantil
logo_ita
Entrevista amb Mónica Muñoz, psicòloga d'ITA

Ita especialistes en Salut Mental de la mà de la Fundació Vicki Bernadet, posa en marxa un nou servei d'atenció a víctimes d'abús sexual infantil, enfocat a persones afectades directa o indirectament per aquesta problemàtica. Aquest nou servei està format per un equip de psicòlegs i treballadors socials que ofereixen un pla d'intervenció individual que s'adapta de manera personalitzada a cada persona, proporcionant intervenció tant a nivell psicològic com a nivell social. A més a més, posa a disposició del pacient, mediació familiar i assessorament jurídic.

A Espanya, 1 de cada 5 nens i nenes pateixen abús sexual infantil. En la meitat de casos, l'abús prové d'un familiar, i en el 30% dels casos es tracta d'una persona de l'entorn proper. El 90% d'aquests delictes són comesos per homes. Els nens i nenes que pateixen aquest tipus d'agressions sovint tarden molt de temps en explicar-ho, inclús alguns no ho explicaran mai. El 60% dels casos mai rebrà ajuda i el 90% no ho dirà fins a l'edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet.

L'abús sexual és un important factor de risc per desenvolupar un trastorn mental. És possible que la víctima de l'abús no desenvolupi problemes aparents durant la infantesa i que aquests apareguin durant l'edat adulta.

Mónica Muñoz, psicòloga d'Ita i experta en abús sexual i TCA, explica que “l'experiència d'abús sexual normalment genera en la víctima sentiments confusos i aclaparadors que poden influir profundament en la percepció que té de si mateix/a i contribuir de forma negativa en la formació del seu autoconcepte i autoestima”. I afegeix, “símptomes alimentaris, abús d'alcohol i drogues, autolesions, insomni, rituals obsessius per la neteja... formen part d'una llarga llista de conseqüències que l'abús poden tenir en la salut mental de la víctima”.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800