Notícies
Publicat el 10.12.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
A finals d'any s'inicien els treballs per a la instal.lació d'una caldera de biomassa
Caldera biomassa
Donarà servei al pavelló esportiu i el camp de futbol municipals, a més de l'escola Argentona

A finals d'aquest mes de desembre s'iniciaran els treballs per a la instal.lació d'un caldera de biomassa, per tal de produir calor i escalfar l'aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta al pavelló esportiu, el camp de futbol municipals i l'escola Argentona. S'espera que el nou equipament pugui estar en funcionament durant el segon o tercer trimestre de 2020. A més de ser una energia renovable, més neta i que dóna un nou ús als residus forestals, permet un estalvi important en el cost del combustible.

La caldera s'ubicarà al costat de l'edifici d'entitats de la zona esportiva. Durant el temps que es prolonguin les obres, es poden produir petites afectacions a la zona d'aparcament de la zona esportiva. Les obres les realitza l'Ajuntament a través d'uns subvenció dels fons europeus FEDER i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Les calderes de biomassa són especialment interessants per aquelles instal·lacions que tenen un consum energètic més elevat. Això és degut a que la inversió inicial en aquest tipus d'instal·lacions és important i l'estalvi s'obté en el cost del combustible.

La biomassa que s'utilitza a les instal·lacions de major potència (<500 kW), com als equipaments de gran consum o a les xarxes de calor, és l'estella forestal. A les de mitjana potència (50-500 kW) se sol optar per calderes que funcionen amb estella o pèl·let, com és el cas d'Argentona, i a les més petites, de baixa potència (<50 kW), els projectes surten viables quan s'instal·len calderes que funcionen amb llenya o pèl·let.

A la província de Barcelona hi ha prop de 500 d'instal·lacions de biomassa, amb una potència total instal·lada d'uns 51,8MW (Dades recollides per l'Observatori de Calderes de Biomassa de Catalunya de l'ICAEN ( ANY 2016)).

Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona inverteix en instal·lacions de biomassa per a ús tèrmic i finança projectes executius per implantar-ne instal·lacions en equipaments municipals. Dona suport als Ajuntaments en el foment de l'ús de la biomassa en equipaments municipals per tal que sigui possible tancar el cicle natural de producció (treballs forestals de prevenció d'incendis) i consum de combustible a escala local.

L'augment dels preus dels combustibles fòssils, la necessitat de disminuir la dependència energètica exterior i, en general, els aspectes ambientals positius de les energies renovables (entre elles la biomassa) com la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (en considerar-se la biomassa un emissor neutre de carboni), han facilitat que s'estiguin produint importants avanços tecnològics tant en la producció de la matèria primera com en les instal·lacions tèrmiques.

La biomassa

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta. Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals socials i econòmics. La demanda de biomassa contribueix a potenciar la gestió forestal i esdevé una sortida al mercat per a la fusta de menor qualitat dels nostres boscos. La seva producció té incidències importants directes (disminució del risc d'incendi i millora de l'estat de les masses forestals) i indirectes (percepció del bosc com a font de treball i riquesa) sobre el medi natural.

A més, la biomassa és la font renovable que més llocs de treball genera per unitat d'energia produïda. L'ús de la biomassa permet reduir la necessitat dels combustibles fòssils i genera una sèrie de beneficis econòmics associats molt importants: un balanç econòmic positiu amb un cost en €/kWh inferior al dels combustibles fòssils, una major establitat de preus i una disminució de la dependència energètica.

Podeu escoltar l'entrevista a l'enginyer municipal, Oriol Martín, a Ràdio Argentona:

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800