Butlletí electrōnic

Deixa'ns el teu correu electrōnic i setmanalment rebrās les notícies d'Argentona i actes d'agenda més destacats

subscriu-t'hi

Notícies
Publicat el 25.11.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Bialet Massé, l'argentoní que va canviar Argentina
L'Ajuntament organitzarā un cicle de xerrades per donar a cončixer aquest metge i advocat que va canviar la legislaciķ laboral i educativa d'Argentina
diego_arcos

bialet_masséDesprés que el 2015 Argentona s’agermanés amb la ciutat francesa d’Auvgne, la regidoria de cultura i patrimoni estā valorant proposar un nou agermanament. En aquesta ocasiķ seria amb el municipi argentí anomenat, Joan Bialet Massé. El motiu principal és que aquest poble porta el nom d’un metge i advocat nascut a Argentona.

Totes les biografies assenyalen com a lloc de naixement de Bialet Massé, la ciutat de Matarķ, on ja hi ha un carrer que porta el seu nom. Així i tot, el president del casal argentí a Barcelona, Diego Arcos, ha fet una recerca que l’ha portat a concloure que Massé va néixer i va ser batejat a Argentona. 

Massé és molt reconegut a Argentina per haver deixat petjada en diversos āmbits científics. En l’āmbit mčdic se li atribueix l’autoria del protocol per a fer autōpsies, mentre que  en el camp de l’enginyeria se’l considera el creador del dic de San Roque. Perō Massé és valorat sobretot per haver assentat les bases del dret laboral argentí i haver promogut la gratuītat de l’educaciķ. De fet, encara avui estudiar a l’Argentina és gratuīt des de la primāria fins a la universitat inclosa. 

La dimensiķ del personatge, sumada als paralˇlelismes entre el poble que porta el seu nom i Argentona, porten al regidor de cultura i patrimoni, Āngel Puig a organitzar unes jornades per donar-lo a cončixer de cara al prōxim mes de marį i a valorar la possibilitat d’un agermanament.

^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800