Notícies
Publicat el 28.10.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
El govern aprova les ordenances fiscals per l'any 2020
ple municipal
Els grups de l'oposició s'abstenen en bloc després d'obtenir canvis en la proposta sobre l'Impost de béns immobles

Aquest divendres es va celebrar un ple extraordinari que tenia com a principal objectiu l'aprovació de les ordenances fiscals per l'any 2020, amb l'objectiu de complir amb els requisits del calendari i poder iniciar el proper exercici amb les taxes i impostos municipals actualitzats definitivament. Govern i oposició, que va optar finalment per l'abstenció en bloc, van topar principalment en les modificacions proposades per l'executiu local en l'IBI (impost de béns immobles.)

La sessió va començar amb una modificació de crèdit de 28.388 euros per fer front a activitats culturals. El PSC va assenyalar una certa disconformitat per la manca de detall de l’aplicació d’aquesta partida i va acusar el govern d’improvisació. La proposta va veure llum verd amb el vot favorable del govern i l’abstenció de l’oposició.

Ordenances fiscals 2020

El principal escull i punt de disconformitat en la proposta de modificació de les ordenances fiscals es va centrar en l'IBI, en què es plantejava un augment del coeficient i una revisió del llindar per accedir a bonificació per les famílies nombroses. També s'apuntava la possibilitat d’establir recàrrecs per habitatges desocupats durant un període superior als dos anys.

Pel que fa a l’ICIO s'establia un canvi, deixant de banda el model d’autoliquidació per un sistema de liquidació posterior. En quant a les taxes i preus públics, es revisava la normativa, incorporant alguna novetat en la llicència de guals. 

L'alcalde i regidor de Serveis Econòmics, Eudald Calvo, va indicar que es podria tancar l’exercici del 2019 per sota de les previsions d’ingressos en el concepte d’IBI i va alertar de la necessitat d’oxigenar el pressupost municipal. Va apuntar que l’augment mitjà de l’impost de l’IBI se situaria en uns 26 euros i va plantejar que aquests ingressos permetria destinar-los a reforçar els efectius de la Policia Local.

Junts x Catalunya - Argentona va mantenir una discrepància en relació a l’augment de l’IBI i al destí d’aquests ingressos extres, que es xifraven en uns 120.000 euros.Per la seva banda, el PSC va sol·licitar quin efecte real tindria aquesta revisió a l’alça de l’IBI i també va respondre al govern sobre la responsabilitat dels efectes que puguin derivar de l’aprovació o no de les ordenances, recordant la previsió de desacceleració econòmica i les dificultats que hauran de fer front moltes famílies. El grup socialista va arribar a proposar un vot particular perquè s’aprovessin les ordenances a excepció de l’IBI, que finalment va retirar. Tots x Argentona va mostrar també la seva disconformitat per l’augment de l’IBI i la solució per oferir bonificacions a famílies nombroses, i en el cas del regidor Fran Fragoso va defensar mantenir l’IBI i treballar per reduir les despeses.

Abans de la votació i davant la manca de consens, es plantejava un recés perquè el govern intentés trobar algun suport entre els grups de l’oposició o l'abstenció. La votació de les ordenances es va resoldre després de revisar i ajustar el coeficient un punt de l’IBI, de 0,69 a 0,68, amb els vots favorables del grup del govern i l’abstenció de totes les formacions de l'oposició

Com a darrer punt de l’ordre del dia, es va aprovar per unanimitat el conveni amb el Consell Comarcal del Maresme per delegar la prestació del servei en el projecte d’una campanya d’embelliment de l’espai públic i les entrades del poble i urbanitzacions.

La sessió va concloure després de gairebé dues hores de durada.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800