Notícies
Publicat el 27.11.2018
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
L'Ajuntament d'Argentona aprova el pressupost municipal per l'any 2019
Ple pressupost novembre 2018

La proposta del govern, que supera els 16 milions d'euros, va comptar amb el suport del regidor no adscrit i l'abstenció dels grups d'oposició

El pressupost 2019 al detall

Aquest dilluns el ple municipal va aprovar en sessió extraordinària el pressupost municipal de l’Ajuntament d’Argentona per a l’any 2019 de 16.283.329 euros, una proposta del govern que va tenir el suport del regidor no adscrit, mentre les formacions de l’oposició de Tots x Argentona, PSC i Partit Popular s’hi van abstenir.

El pressupost s’incrementa en més d’un milió d’euros en relació a la de l’exercici 2018. L’alcalde Eudald Calvo va exposar a la primera part els principals detalls del pressupost. Inicialment va repassar les inversions previstes i que completen bona part dels projectes impulsats durant aquest mandat, entre els quals va destacar la rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch; la millora de l’eficiència energètica de l’escola Bernat de Riudemeia; l’arranjament i reforma del carrer Josep Soler; asfaltats; la millora del mercat de la plaça de Vendre, o les propostes guanyadores en el procés participatiu del pressupost, com l’arranjament del local social i l’entorn de Les Ginesteres, la millora dels camins comunitaris d’aquest veïnat; l’arranjament de voreres i millora de l’accessibilitat; el condicionament del nou local del Cau; un parc de barres de gimnàstica. I en un altra apartat les millores a la piscina municipal, entre d’altres. Tota aquesta bateria d’inversions es cobriran en un 10% - 250.000 euros – amb subvencions de la Diputació de Barcelona.

Calvo també va remarcar la redacció del projecte i la direcció d’obra per a la urbanització de Can Raimí, que es cobrirà amb quotes dels veïns, i que ha de permetre en un futur recepcionar el veïnat. Pel que fa a d’altres iniciatives, es va posar en valor l’organització del Festival Sense Portes, els projectes musicals als centres educatius. L’alcalde va subratllar l’esforç del govern durant aquest mandat per mantenir durant aquests anys l’aposta del pressupost per la cultura, l’educació i els serveis a les persones.

Abstenció dels grups de l’oposició

El regidor no adscrit Eusebi Traby va donar suport a la proposta del govern, tot i que va apuntar algunes qüestions com la minva de l’autofinançament per part del Museu del Càntir i va demanar més informació en relació a algunes partides. En relació als serveis i equipaments, va reclamar la coberta de la piscina o dotar de més mecanismes a la ràdio municipal. L’alcalde va reconèixer que donar una solució per fer ús de la piscina durant tot l’any és una demanda de la ciutadania, però va recordar que la qüestió més important no és la solució tècnica o el cost de la inversió, si no les despeses anuals de manteniment, consum energètic i de dinamització. I es va comprometre a sol•licitar un estudi de viabilitat per tal que tots els grups puguin conèixer les dades de cara al proper mandat.

Fran Fragoso, portaveu del Partit Popular, va queixar-se de la manca de temps per avaluar i analitzar el pressupost. Va argumentar la seva abstenció per l’absència d’una major partida destinada a la seguretat ciutadana, reclamant l’augment de recursos i agents a la Policia Local. Des del govern es va recordar l’acord de totes les formacions per ampliar amb dos agents en fases de l’any amb més necessitat.

Des del PSC, Susana López, va trobar a faltar energia i il•lusió en la defensa del pressupost. Va considerar poc realista la previsió d’ingressos i va qüestionar la capacitat d’executar les inversions del 2019 tenint en compte el ritme que s’ha exhibit els anys anteriors. Els serveis socials o les millores als centres educatius va ser una de les reclamacions més recurrents. També el regidor Vador Casas va insistir en la necessitat de més partides per a la millora de l’espai públic. L’abstenció del grup socialista va justificar-se amb el suport a les inversions a Can Raimí, el carrer Josep Soler o els projectes dels pressupost participatiu.

Tots per Argentona va repassar el destí de certes partides i va mostrar el seu descontent per l’endarreriment en l’execució del pressupost durant el mandat, el retard de certes inversions i va qüestionar els compromisos que vol assumir el govern de cara a l’any vinent. També van lamentar la manca d’obertura del govern a compartir el pressupost amb la resta de grups i va demanar un debat ampli per plantejar un pla futur d’equipaments municipals.
En un breu torn de precs i preguntes dels partits, el PSC va consultar sobre les reivindicacions del cos de la Policia Local i va sol•licitar que durant la Festa Major d’hivern se celebri  l’acte per dotar a la biblioteca del nom de biblioteca municipal Joan Fontcuberta i Gel.

En un torn obert al públic, una representant de les famílies de l’escola Les Fonts va reclamar una millora a la plaça dels Enamorats, i d’altres veïns van exposar d’altres qüestions de l’espai públic, l’enllumenat del barri del Cros i consideracions sobre el pressupost municipal.

El ple de pressupostos va concloure després de tres hores i mitja de durada.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800