Ajuntament d'Argentona
S'aprova una moció per declarar Argentona municipi adscrit a la República Catalana

El ple de l’Ajuntament d’Argentona va celebrar aquest dilluns la darrera sessió abans de la pausa estiuenca, coincidint amb l’arribada de l’agost en què s’atura habitualment el calendari de sessions.

Un dels assumptes destacats va ser l’aprovació de la moció relativa a declarar Argentona municipi adscrit a la República Catalana, un gest de compromís de l’Administració local que va motivar un densa argumentació del posicionament d’alguns grups i individualment dels seus regidors i regidores.

A l’inici del ple l’alcalde va respondre algunes qüestions de l’oposició sobre la voluntat del govern de municipalitzar l’any vinent el servei de neteja municipal, o pels efectes del canvi de gestió del veïnat de Can Cabot. També es va informar de la nova normativa i formació necessària en relació als socorristes i com s’estava cobrint aquest servei a la piscina municipal.

El plenari va aprovar la pròrroga de la contractació del serveis de telecomunicacions que s’ofereix als municipis a través del Consell Comarcal del Maresme.  I també el conveni del servei de bus de la línia Òrrius-Argentona-Hospital de Mataró. El grup de Tots x Argentona va reclamar més esforços de l’Ajuntament en la promoció del servei per tal d’augmentar el número de viatgers. El govern va respondre a la consulta de l’oposició que s’està pendent que s’executi un pla de la Generalitat que compta amb una partida d’uns 300 mil euros per tal de millorar les línies de transport públic i que reforçaran les connexions a Argentona.

Després de la reelecció dels nous vocals del Patronat del Museu del Càntir, es va donar llum verda a dues petites modificacions de crèdit, la primera del pressupost municipal i en què s’hi va abstenir Tots x Argentona, i una segona del Museu del Càntir, amb l’abstenció de Tots x Argentona i el Partit Popular.

Per unanimitat tots els grups van donar suport a l’aprovació inicial de la segona fase de rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch, de la qual fa uns mesos es va enllestir una subfase per arranjar l’exterior de l’edifici. Amb aquest tràmit el govern va recordar que es podrà cercar finançament que permeti fer front a les obres, juntament amb els recursos propis.

També es va deixar sense efecte la ponència ambiental municipal, amb l’abstenció de Tots x Argentona, per tal de delegar-ho al Consell Comarcal Maresme.

Abans de les mocions, es va donar lectura d’una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional LGTBI. Des del govern es van vincular els treballs realitzats des de les comissions per la igualtat a la proposta aprovada fa uns mesos i que va presentar el PSC per tal d’impulsar un pacte de poble contra la violència masclista.

Mocions

Al torn de mocions, es va aprovar per unanimitat una proposta per delegar algunes competències en matèria de contractació a la Junta de Govern, per tal d’accelerar certes fases i alleugerir la tramitació.

Tots per Argentona va donar llibertat als seus regidors en la votació de la moció per proclamar Argentona municipi adscrit a la República Catalana. La proposta es va aprovar amb el vot favorable dels grups del govern – CUP, ERC i ICV, a més de quatre vots de Tots x Argentona, i l’abstenció d’un dels regidors de Tots x Argentona, mentre el PSC, un regidor de Tots x Argentona i el PP van votar-hi en contra.

La proposta demanava realitzar passos des dels municipis per adaptar l'administració a la realitat de la república catalana i accions com la col•locació de rètols a les entrades dels municipis. Alguns membres del plenari van exposar les seves reserves en relació a com implementar efectivament aquest compromís, més enllà de qüestions simbòliques, i també es va posar sobre la taula l’oportunitat de cercar d’altres vies per resoldre la relació amb l’Estat espanyol.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, el PSC va sol•licitar informació sobre la convocatòria d’ajuts per a famílies monoparentals i també la planificació del govern en matèria d’inversions i projectes per al 2018.

Des de Tots x Argentona es va recordar la situació de la justificació i pagament de les subvencions a les entitats de medi ambient que ja havia formulat en alguns plens anteriorment. També va sol•licitar més pressió de l’Ajuntament perquè el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) del Maresme, instal•lat a Argentona, compleixi amb els seus compromisos.  I va consultar altres assumptes en relació a la via pública, les funcions dels nous agents cívics que ha incorporat l’Ajuntament aquest mes de juliol o major cura i agilitat en la tramitació de la concessió del servei de bar de la piscina municipal.

Després d’un llarg torn obert al públic en què es van repassar algunes qüestions de l’ordre del dia i d’altres assumptes d’interès ciutadà, el ple va finalitzar poc abans de les onze de la nit, després de més de quatre hores de sessió.

Publicat el 03.07.2018