Argentona Comunicació

L'escrit critica l'aplicació de l'article 155, la vulneració de drets i parla de desproporcionalitat

síndic de greuges

La Defensora del vilatà d’Argentona, Mercè Balasch, s’ha adherit al comunicat del Síndic de Greuges, publicat el 3 de novembre, on reitera que el conflicte plantejat des de fa anys entre les institucions catalanes i espanyoles té "una dimensió essencialment política i s’hauria de resoldre per la via politicoinstitucional, legal, amb acords, propostes de reformes de l’ordenament bàsic, amb consultes a la ciutadania i amb gestos d’entesa". El Síndic afirma, a més, que encara es pot resoldre el conflicte per la via del diàleg sincer i lleial.

El Síndic de Greuges explica també que dins l’ordenament vigent "hi ha mesures jurídiques per garantir el respecte a l’ordenament constitucional que són més adequades que l’ús de l’article 155". I destaca que aquestes mesures adoptades pel Govern de l’Estat "podrien vulnerar el dret fonamental a la participació política de tota la ciutadania de Catalunya", com també podrien vulnerar aquest dret la destitució del Govern català en ple. En aquest comunicat el Síndic també creu que la dissolució del Parlament, la convocatòria d’eleccions i el cessament del president i el govern poden "transgredir el dret a l’autonomia". A més, el fet que "l’administració de la Generalitat es governi a distància per instàncies alienes a la voluntat popular" pot generar "un risc de mala administració i de potencials vulneracions de drets".

D’altra banda, el comunicat també titlla de "completament desproporcionada" la qualificació penal de rebel·lió com també veu desproporcionada la presó sense fiança dels jordis i els consellers. L'escrit del Síndic de Greuges, que subscriu la Defensora del Vilatà d'Argentona, afirma que plegat és una mostra més de la "desproporció de la justícia".

Per últim, el Síndic insta els diversos poders que tenen potestat per fer-ho a "revertir aquests situacions vulneradores de dret i llibertats per evitar que el màxim òrgan jurisdiccional europeu en matèria de drets humans condemni l’Estat espanyol per violacions de normes internes i internacionals", com ja ha passat reiteradament segons afirma el comunicat.

El document sencer el podeu consultar al web síndic.cat.

Publicat el 10.11.2017