Argentona.cat - AJUNTAMENT D'ARGENTONA

L'Ajuntament a les xarxes socials
Facebook Twitter Flickr Youtube
NOTICIES
Argillā 2017
Presentaciķ de la fira Argillā Argentona
L'ediciķ d'enguany tindrā a localitat italiana de Faenza com a ciutat convidada i aposta per un cāntir d'autor i inspirat en Puig i Cadafalch en l'any del 150č aniversari del seu naixement

Aquest dijous al migdia s'ha celebrat la presentaciķ oficial de la propera ediciķ de l'Argillā Argentona, la fira de cerāmica i terrissa que se celebrarā del 7 al 9 de juliol. Enguany la mostra internacional comptarā amb prop d'una setantena d'artesans i a la localitat italiana de Faenza com a ciutat convidada. Una de les importants apostes d'aquest 2017 és el disseny d'un cāntir d'autor - que trenca amb la línia clāssica de models que s'havien fet fins ara - inspirat en l'arquitecte Puig i Cadafalch, en un any que es commemora el 150 aniversari del seu naixement.

El regidor de Cultura i president del Patronat del Museu del Cāntir, Āngel Puig, ha valorat positivament el canvi de dates de la fira que es va decidir ara fa dos anys, passant-la al juliol i desmarcant-la de la Festa Major, i ha anunciat que la proposta es consolida. També ha posat en valor l'encārrec de cāntirs d'autor a partir d'aquest any, amb edicions numerades i limitades de creacions més modernes i que s'acostin a públics més joves.Oriol Calvo, director del Museu del Cāntir d'Argentona, ha destacat la participaciķ del pintor Josep Moscardķ per a reinterpretar un dels cāntirs gegants del carrer Gran com a una de les activitats destacades d'aquesta ediciķ.

Per la seva banda, l'alcalde Eudald Calvo ha remarcat els vincles del municipi amb la ciutat agermanada d'Aubagne, i Faenza com a fires de cerāmica en les quals cal emmmirallar-se, així com el protagonisme especial que la ciutat italiana i la figura de Puig i Cadafalch tindran en aquesta ediciķ 2017 de la fira.

Cāntir de l'any

Quim Larrea, en colˇlaboraciķ amb Núria Gual, ha estat l'encarregat del cāntir de l'any, una proposta molt novedosa i fresca que trenca amb la línia que sempre havia tingut aquest cāntir. L'arquitecte i dissenyador ha reconegut la voluntat d'homenatjar Puig i Cadafalch, complint certs requisits estčtics, amb l'ús de colors identificatius com el blauet, perō a la vegada recuperar la usabilitat de la peįa, donant-li un estil i un disseny adaptat als nous temps.

Serā una ediciķ numerada i limitada a 3.000 exemplars. El Museu del Cāntir habilitarā ja en els propers dies al seu web la possibilitat de fer reserves d'aquest cāntir de l'any.

Argillā 2017

La gran cita per als amants de l´art i la cultura del fang a Catalunya. Argillā Argentona celebrarā aquest mes de juliol una nova ediciķ, amb  artesans de la cerāmica i institucions que exposaran al públic argentoní i d'arreu del país les seves creacions. Aquest és el tercer any que la tradicional Fira del Cāntir s´ha convertit en Argillā Argentona, la Fira Internacional de Cerāmica, referčncia absoluta del sector al país.

Enguany Argillā té lloc del divendres 7 al diumenge 9 de juliol. Des del 2015 Argillā s´ha desvinculat de la Festa Major d'Argentona i de la seva tradicional Festa del Cāntir, el 4 d´agost. L´objectiu ha estat consolidar l'esdeveniment com a referčncia al sud d´Europa i poder atreure més visitants i expositors, un fenomen que es consolida enguany.

El gran protagonista enguany és Itālia, el país convidat d´enguany a la Fira. Ho farā amb Faenza al capdavant. La ciutat de la província de l´Emiglia Romagna, seu del prestigiķs Museu Internacional de la Cerāmica, és reconeguda per la seva majōlica, una cerāmica amb un acabat vidriķs especial que els artesans de la ciutat italiana, ja des del Renaixement, han arribat a perfeccionar fins a nivells mai vistos. Un total de quinze ceramistes d'aquest i d´altres municipis del país transalpí mostraran el seu talent a Argentona durant Argillā.

Els visitants també podran gaudir de diverses exposicions amb un clar regust italiā, com ara una dedicada a l´artista italiana Fiorenza Pacino al Museu del Cāntir, o una mostra dedicada a la cerāmica clāssica italiana a la Casa Gōtica, el mateix recinte que també exhibirā cāntirs decorats per artistes de Faenza. En aquesta ediciķ hi haurā un total de 12 paīsos representats procedents de tres continents. A més d´Itālia hi seran Portugal, Franįa, Regne Unit, República Txeca, Polōnia, Perú, Argentina, Armčnia i Marroc.

L'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, com no podia ser d´una altra manera, gaudirā d´un gran protagonisme en l´ediciķ d´enguany, ja que aquest 2017 se celebra el 150č aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Puig i Cadafalch va mantenir un vincle molt estret amb Argentona, on hi va passar llargues temporades de la seva vida. La casa d´estiueig que Cadafalch tenia al municipi maresmenc ha inspirat el cāntir de 2017, encarregat a l´arquitecte i dissenyador Quim Larrea. En colˇlaboraciķ amb Núria Gual, ha creat un model fet a motlle per colada amb pisa (pasta blanca) amb un bany de color blau clar “blauet” que reprodueix el de l´icōnic immoble argentoní.

Aquesta aposta per un cāntir d´autor suposa un trencament amb la histōria de les 67 edicions de la Festa del Cāntir de la qual Argillā n´és hereva. Fins ara es reproduīen models histōrics i tradicionals, perō des d´aquesta ediciķ s'apostarā per encarregar a creadors actuals fer la seva prōpia versiķ del cāntir. Un atuell que, en tot cas, mantindrā intocables les seves múltiples finalitats: mantenir l´aigua fresca a la nevera, beure a galet, servir a taula, gerro per a flors, per fer bonic i per tot allō que els seus propietaris desitgin fer amb ell.

Argillā se celebrarā en el circuit urbā al centre de la vila, format per l´Avinguda Puig i Cadafalch, carrer Gran, plaįa de Vendre, carrer Torras i Bages i plaįa de l´Església, de 10 a 22h (amb pausa de 14 a 17h). A més dels expositors convidats, durant la fira es podrā gaudir de tallers i activitats de tota mena, com ara les demostracions de terrissa tradicional, el taller de cerāmica al torn, el taller de rakú o el concurs de torn.

A més de les exposicions de temātica italiana, al Salķ de Pedra també s´hi podrā descobrir una mostra sobre la cerāmica femenina bereber del Rif, mentre que el Museu del Cāntir exhibirā l´exposiciķ “Cāntirs d´arreu del mķn”. Per tretzč any se celebra la Cinerāmica, la Mostra de Cinema Sobre Cerāmica, amb sessions on es projectaran diferents videoclips sobre processos i tčcniques cerāmiques d´arreu del mķn.

Escolteu un resum de la roda de premsa de presentaciķ de la fira Argillā Argentona:

Publicat el 15.06.2017
COMPARTIRComparteix al FacebookCompartir a Twitter