Notícies
Publicat el 21.09.2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Argentona es troba al mig de la plaga de Tomicus

La Generalitat destinarà 100.000 euros a combatre l'insecte

La plaga de l'escarabat Tomicus està causant estralls a les pinedes del Maresme. Així ho han anunciat els tècnics de la Generalitat, que classifiquen la comarca com la més afectada per l'insecte. Oriol Bassa, president de l'entitat Natura d'Argentona, ha explicat que el municipi té una àrea bastant extensa d'afectació, d'entre unes 30 i 40 hectàrees. Segons explica Bassa aquesta zona estaria repartida entre "l'entorn de Can Martí de la Pujada, el marge esquerre de la Riera i on hi ha una afectació més important és al bosc de la Casilla, que és el que queda entre l'autopista cap a Granollers i la carretera de Dosrius, on ben bé la majoria dels arbres estan afectats"

El Maresme és la comarca més afectada pel Tomicus a causa del clima de la zona i la seva vegetació. El motiu d'aquesta plaga rau en la vulnerabilitat dels pins. Per Bassa "el que hi ha hagut és un procés de vulnerabilitat dels boscos de tota la comarca i la Serralada Litoral, i en concret el d'Argentona, a causa del canvi climàtic". En unes condicions de menys pluges i temperatures més altes, els boscos s'han tornat vulnerables, i per aquesta debilitació "uns insectes i uns fongs que ja hi havia en l'ambient els han començat a atacar i s'han tornat un problema".

Els pins afectats per l'escarabat s'han d'eliminar ja que no hi ha manera de salvar-los, però Bassa explica que hi ha maneres de contenir la plaga, perquè l'objectiu és evitar que s'expandeixi més. Les solucions a curt termini per contenir el Tomicus són eliminar la fusta morta del bosc, que en les zones de més afectació d'Argentona suposen entre un 20% i un 40% dels abres. És important retirar aquesta fusta morta, segons Bassa, "per evitar augmentar el risc d'incendi forestal", per això la Generalitat ha destinat 100.000€ a la neteja dels boscos afectats per la plaga.

T'ha estat útil aquesta informació?  Sí  No
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800