Notícies
Publicat el 15.04.2015
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
"Per nosaltres les pistoles elèctriques són una eina"
Entrevista amb Pere Anglada, cap de la policia local d'Argentona

El ple d'abril va tombar la proposta de la CUP de destruir la pistola elèctrica de què disposa la policia municipal. La moció, que al·ludia a la resolució de les Nacions Unides en contra d'aquest tipus d'arma, no va prosperar tot i comptar amb el suport dels quatre regidors de Tots per Argentona i els regidors de L'Entesa i d'Agrupació d'Argentona.

policia_local_faldogran

pistola_karbon

L'informatiu de Ràdio Argentona ha entrevistat el cap de la policia local, Pere Anglada, que ha explicat perquè el cos va decidir sol·licitar la compra d'aquesta arma.

Perquè vau sol·licitar la compra d'aquesta arma?

És una eina, la tenim considerada com una eina més que tenim per fer la nostra feina. Una eina de prevenció. Quan parlem de pistoles elèctriques, la defensa elèctrica, la nostra és Carbon, és una pistola que llença un petit dard que es clava al cos de la persona que es vol reduir. Al mateix temps envia una descàrrega elèctrica intel·ligent que immobilitza. Aquesta pistola emet uns impulsos elèctrics semblants als d'un estimulador elèctric esportiu o terapeutic, molt per sota dels nivells considerats perillosos per la salut. A la vegada, molt per sota dels nivells de fibrilació ventricular. Els marcapassos moderns suporten perfectament els desfribiladors que són centenars de vegades més fots que els impulsos que emeten aquestes armes. 

Perquè la vau considerar una eina útil per la policia local d'Argentona?

Perquè en ocasions, durant el servei, et trobes que has de reduir persones que han estat autors d'il·lícits penals, que no es deixen reduir fàcilment. Aquesta arma es troba en us de la policia local des del juny del 2012 i tot el personal ha rebut una formació específica per fer-ne us. Per tant, es tracta d'una eina no lesiva que té per objectiu la reducció de persones violentes o agressives o, fins i tot, trastornades, amb risc d'autolesionar-se. Els criteris d'actuació estan perfectament descrits en un protocol i, a més, l'eina esta sota supervisió del responsable del servei. Per tant, estem parlant d'una eina segura, efectiva i garantista. Disposa de medis tècnics per enregistrar cada cop que entra en acció i, així, avaluar posteriorment l'actuació policial. Això és molt important perquè permet, a la fase posterior de diligències policials, fer constar l'enregistrament resultant del seu ús, assenyalant el nombre de descàrregues que han estat necessàries i la duració de les mateixes. Informació que va parar tota a sobre la taula del jutge. Així, si hi ha hagut un mal us es poden demanar responsabilitats a la policia.

S'ha fet servir?

En aquests tres anys només l'hem tret un cop però de forma preventiva, no ha calgut disparar-la.

La porteu a sobre?

Sí, la patrulla que està de servei.

I sobre les càmeres de videovigilància. En quin punt es troba la instal·lació d'aquests dispositius que va aprovar el ple?

A finals d'aquest mes passem la segona valoració i, quan tinguem el permís administratiu podrem fer la licitació perquè les empreses interessades puguin presentar-se al concurs.

Quan les tindrem?

No ho sabem. Els terminis administratius es poden allargar. Suposem que a principis d'estiu.

On es col·locaran?

Nou càmeres amb l'objectiu de protegir la seguretat pública en vies i espais crítics. Amb la intenció sobretot de vigilar vehicles. La proposta d'instal·lació que hem fet és de col·locar-les a can Cabot, Can Raimí i les Ginesteres i a tres accessos de la localitat (carrer Bellavista, Sant Sebastià de Baix i Avinguda Puig i Cadafalch), una al nucli urbà (carrer Sant Miquel, cantonada amb carrer Gran) i a la zona esportiva.

Aquestes càmeres permetran identificar persones? 

Permeten enregistrar matrícules i disposar de visualització a temps real des de la comissaria. No identifiquen persones, no són facials.

Escolta l'entrevista sencera: 

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800