Ajuntament d'Argentona
La historiadora dóna a l'arxiu municipal 151 microfilms sobre la Causa General

Margarida_colomerLa historiadora Margarida Colomer ha fet donat a l’Arxiu Històric i Municipal Jaume Clavell una col·lecció de 151 microfilms relatius a la Causa General. La documentació la va recollir la pròpia historiadora de l’Arxiu Histórico Nacional de Madrid durant el procés de documentació pel llibre sobre la guerra civil a Mataró que va publicar posteriorment. 'Quan vaig fer el llibre sobre Argentona aquest arxiu encara no estava obert - explica Colomer -, per això, quan vaig anar a buscar informació sobre Mataró vaig aprofitar per recollir també la informació referent a Argentona'. 

Els documents són còpies d’informes escrits per l’Ajuntament, la Guàrdia Civil i la secció local de la falange en la que es denuncien, i s’aporten suposades proves incriminatòries, dels contraris al règim franquista. Colomer recorda que el context va provocar moltes denuncies falses i que, per tant, obligaran a tots aquells que vulguin investigar o servir-se de la documentació a contrastar tots els fets que allà s’hi expliquen: 'Són documents que s'han de contrastar perquè shi ha moltes mentides. Un bon historiador n'ha de fer cas en bona mesura i ha de cercar més documentació i testimonis per poder corroborar el que s'hi explica'.

L’esforç tossut de Margarida Colomer per aportar llum al període de la guerra civil i la postguerra la conduit a facilitar la feina a altres investigadors d’aquest període dipositant a l’arxiu d’Argentona la còpia d’uns documents que només es podrien consultar viatjant a Madrid.

Més informació:

L’Arxiu Municipal rep 151 microfilms relatius a la Causa General

Publicat el 04.02.2011